Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Här möts det bästa av två världar - svenskodlade ärtor och mellanösterns smaker. En kombination som gör både planeten och smaklökarna glada, yalla!
10 portionser
Ingredienser
830 g GoGreen torkade gula ärtor
20 g hackad bladpersilja
150 g lök, hackad
10 g vitlök
4 g salt
5 g kumminpulver (inte spiskummin)
2,5 g korianderpulver
2,5 g svartpeppar
2,5 g spiskummin
0,5 g cayennepeppar
1 g malen kanel
2,5 g bikarbonat
2,5 bakpulver
Vegetabilisk olja till fritering
Gör så här:
- Blötlägg gula ärtor i kallt vatten minst 12 timmar. Sila och skölj ärtorna.
- Mixa ärtorna i omgångar så att de blir en slät massa. (Viktigt att de blir ordentligt malda, annars faller de isär vid fritering).
- Grovhacka persilja, lök och vitlök. Lägg dem tillsammans med kryddor och ärtmassa och mixa samman.
- När allt är ordentligt blandat ställ smeten i kylen ca 30 minuter. Det går bra att förbereda smeten innan, den håller ca 12 timmar. Falafelsmet kan även frysas upp till 3 månader. Tina i rumstemperatur.
- Precis innan fritering blandar du i bakpulver och bikarbonat, blanda ordentligt. Forma din falafel i önskad storlek med handen eller med 2 skedar. Hetta upp olja och fritera i ca 3 minuter på varje sida.
Rajta
400 g gurka
600 g yoghurt naturell, grekisk
10 g mynta färsk, hackad
2 g chiliflingor
4 g spiskummin
2 g salt
Gör så här:
- Riv gurkan och blanda samman med övriga ingredienser.
Pitabröd
50 g jäst
1 l vatten
30 g honung
60 g olivolja
1800 g Kungsörnen Vetemjöl
40 g salt
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, honung, olivolja och mjöl. Arbeta degen ca 10 minuter i degblandare till smidig och blank. Tillsätt salt och arbeta 1 minut till.
- Låt degen jäsa ca 1 timme.
- Gör bollar av degen 10 st á 100 g. Låt vila några minuter och kavla ut dem till centimetertjocka bröd.
- Grädda i 225 gradig ugn ca 6-8 minuter.
Tillbehör:
500 g isbergssallad, strimlad
Skär upp bröden och lägg i strimlad sallad, biffar och raijta.