Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Pigga bönburgare med ört- och bönpesto, äggfri hamburgerdressing och krispig sallad.
10 burgare á 100g
Ingredienser
200 g GoGreen torkade bruna bönor
90 g Go Green torkade svarta bönor
75 g Go Green solroskärnor
75 g GoGreen pumpakärnor
1 msk tamari-soja
21 g majsstärkelse
60 g AXA havregryn, vanliga eller glutenfria
100 g gul lök, finhackad
10 g vitlök, pressad
7,5 g hackad persilja
0,5 dl havredryck om det är svårt att mixa
Olja till stekning
Gör så här:
- Blötlägg bönorna över natten i rikligt med vatten. Det går bra att blanda de två olika sorterna. Häll av bönorna och koka i rikligt med vatten i ca 60 minuter, eller tills att de bruna bönorna börjar spricka och går lätt att mosa mot kastrullens kant.
- Rosta under tiden fröna i en torr, het panna med en nypa salt. När fröna börjar knäppa kan du ta dem av plattan, efter ca 5 min.
- Häll av de kokta bönorna.
- Mixa bönorna, de rostade fröna, soja och majsstärkelse till en grov smet. Tillsätt havregryn, hackad gul lök, pressade vitlöksklyftor, persilja och havredryck. Blanda till en jämn smet.
- Forma burgare av smeten, ca 100 gram/burgare och stek i olja.
Ört- och bönpesto
30 g GoGreen torkade vita bönor
100 g färsk basilika
100 g färsk persilja
50 g solrosfrön
5 g vitlök
25 g riven parmesan
0,5 dl neutral olja
2 g salt
Gör så här:
- Blötlägg bönorna över natten. Byt vatten och koka bönorna mjuka. Häll av vattnet.
- Mixa alla ingredienser till pestokonsistens i matberedare.
Äggfri majonnäs
1 dl GoGreen havredryck
15 g dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 g salt
1+2 dl rapsolja
Gör så här:
- Se till att alla ingredienser är rumstempererade när du börjar. Häll ner havredryck, senap, vinäger, salt och 1 dl rapsolja i en hög skål eller kanna.
- Mixa ihop med hjälp av en stavmixer.
- Fortsätt att mixa samtidigt som du ringlar ner resterande rapsolja i en tunnstråle.
Hamburgerdressing
3 dl äggfri majonnäs
3 dl färskost
1 dl chilisås
1 dl senap
200 g finhackade lökar
200 g mixad smörgåsgurka
Salt och peppar
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Övriga tillbehör
10 st hamburgerbröd
Isbergsallad
50 g skivad tomat
100 g skivad rödlök
50 g valfri ört
Servera burgaren med bröd och tillbehör.