Baljväxtprojektet på Skönadalsskolan

Vår kollega Eva-Lena fick nys om ett intressant baljväxtprojekt på Skönadalsskolan i Löddeköpinge i Kävlinge kommun och begav sig dit för att titta närmare på detta, där fick hon träffa Jens Modéer, Måltidschef, Katharina Stenéus Enhetschef, Thomas Krona, Köksmästare, Markus Johansson TF Köksmästare och Andreas Enarsson kock. 

Andreas Enarsson och Markus Johansson är de två innovativa och driftiga kockar som kom på den briljanta idén att själva mala bruna bönor eller gråärta till färs som sedan används som en vegetabilisk proteinkälla i skolans matservering.  

Markus och Andreas använder blötlagda och kokade bruna bönor som sedan mals till färs i en kvarn med 3 - 4,5 mm hålskiva. Bönfärsen blir sedan ett bra komplement till animaliskt protein i exempelvis en lasagne eller som på bilderna en fantastiskt god Chili sin Carne eller biff på brun böna och rödbeta (Eva-Lena intygar att allt var supersmarrigt). Det går alldeles utmärkt att använda bönfärsen som 100% vegetabilisk proteinkälla eller att jobba med blandningen 50/50 av vegetabiliskt och animaliskt protein.  

Måltidschef Jens Modéer berättar att Kävlinge kommun har ett Hållbarhetsråd där man kan söka bidrag för olika hållbarhetsinitiativ i kommunen, Hållbarhetsrådet har en summa på upp till 500 000 :- per år som kan räcka till flera olika projekt, köket på Skönadalsskolan har tidigare fått hjälp med andra olika hållbarhetsprojekt, och nu senast en portabel kvarn som maler baljväxter. (Man kan självklart också mala i en vanlig köttkvarn.) 

Skönadalsskolan är en skola F-6 som har ca 500 matgäster/ dag, köket skickar även fullkomponent måltider samt bakat bröd varje dag till andra enheter i närområdet vilket innebär ytterligare ca 400 portioner, när de är fulltaliga i köket är de fem personer som arbetar med skolans dagliga måltider. 

Det har inte varit några svårigheter i processen, det har bara varit roligt att prova sig fram säger Andreas Enarsson som är kock på Skönadalsskolan. Förändringsarbetet med att gå ifrån att köpa in en färdig färs till att göra sin egen har varit enkel, självklart var det jobbigt de första dagarna med att komma igång att blötlägga och koka upp men det blev snabbt en enkel rutin. 

Andreas och Markus råd till andra som vill göra likadant är att våga prova och kör på! 

Kockarna har även provat att jobba med andra typer av bönor som exempelvis svarta bönor, resultatet blev inte riktigt lika bra då det blev mer synliga svarta bitar i färsen, bruna bönan har varit mer tacksam att arbeta med då den visuellt ”försvinner” i anrättningen. 

Kävlinge kommun arbetar mycket med hållbarhet och försöker hitta nya mer hållbara sätt framåt vilket också den här typen av utvecklingsarbetet är en del av, det finns givetvis också en ekonomisk fördel med detta, Kävlinges måltidschef Jens Modéer berättar att Kävlinge kommun sänker råvarukostnaden för proteinet från 3,50:-/ per portion för en färdig vegetarisk färs eller animalisk färs ner till 0,40-0,50:- per portion med egengjord bönfärs.