Beredning / Användning
NORRLÄNDSKA HÄLLAKAKOR
6 stycken
5 dl mjölk
1 msk smör eller margarin, rumsvarmt
50 g (1 pkt) jäst
2 msk (bröd)sirap
1 tsk salt
½ msk finstött kummin
ca 10 dl (500g) Kungsörnen Finmalt Kornmjöl
ca 4 dl (240g) Kungsörnen Kärnvetemjöl
1. Värm mjölken till 37ºC (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken
och rör om så att jästen löser sig.
3. Klicka i matfettet och tillsätt övriga ingredienser,
men spar 1 dl av vetemjölet till utbakningen. Arbeta
degen kraftigt (ta eventuellt mer mjöl) tills den känns
smidig.
4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40
minuter. Värm ugnen till 225ºC.
5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den
i 6 delar. Kavla ut varje del med slät kavel på väl
mjölat bord till en rund kaka, ca ½ cm tjock. Fortsätt
utkavlingen med kruskavel tills kakan är ca 25 cm i
diameter.
6. Värm en plåt i ugnen och lägg på kakan. Grädda
genast i nedre delen av ugnen, ca 5 minuter.
7. Kakorna bör ätas så färska som möjligt. De går
också bra att frysa.
OMVANDLINGSTABELL
1 msk (15 ml) = ca 7 g
1dl = ca 50 g
1 kkp (1 ½ dl) = ca 75 g
Vikt |
Art no |
EAN |
6x1.5 kg |
100357 |
17310130763103 |