Rågkross

Mjöl, gryn & mixer, Kungsörnen
Art no: 100399 Vikt: 12x500 g
EAN: 17310130769037
404854 100399 250074 KOE Raagkross 500g_1_web

Ingredienser

Rågkärnor (finklippta).

Beredning / Användning

För grovt och mustigt matbröd. Rågkakor (4 st) 1 dl kallt vatten 70 g (ca 1 dl) Kungsörnen Rågkross 4 dl kallt vatten 25 g smör eller margarin 50 g (1 pkt) jäst 2 tsk salt 1 msk sirap 1 msk stött anis eller fänkål 750 g (ca 13 dl) Kungsörnen Rågsikt 1. Koka upp vatten och rågkross och häll blandningen i en degskål. 2. Blanda ner vatten och matfett i rågkrosset. Låt det svalna till 37°C. 3. Smula ner jästen och rör om tills den löst sig. 4. Tillsätt salt, sirap, krydda och mjöl, men spar 1 dl till utbakningen. 5. Arbeta degen kraftigt (ta ev mer mjöl) tills den känns smidig. Låt den jäsa under bakduk, ca 20 minuter. 6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela degen i 4 delar. Kavla eller platta ut varje del till en rund kaka, ca 16 cm i diameter. Lägg kakorna på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Nagga med en gaffel. 7. Låt dem jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Värm ugnen till 225°C (varmluft 200°C). 8. Grädda mitt i ugnen, 12–15 minuter. Pensla rågkakorna med vatten, ev blandat med lite sirap. 9. Låt dem kallna på galler under bakduk. 10. Servera dem med smör och tjocka skivor ost.
Vikt Art no EAN
12x500 g 100399 17310130769037

Näringsvärde per 100g


  • Energi, kJ 1349 kJ
  • Energi, kcal 322 kcal
  • Fett 1.9 g
  • - varav mättat fett 0.3 g
  • Kolhydrat 60 g
  • - varav sockerarter 0.9 g
  • Fiber 16 g
  • Protein 7.7 g
  • Salt 0 g
  • Vitamin B6 0.35 mg
  • Folsyra 50 µg
  • Magnesium 100 mg
  • Järn 3.7 mg
  • Zink 3 mg