Beredning / Användning
För bröd med fyllig smak och grov konsistens.
Långpannebröd med skållning(16–20 bitar)
1 ½ dl vatten
ca 1 ½ dl Kungsörnen Vetekross
3 ½ dl kallt vatten
25 g smör eller margarin
1 ½ tsk salt
1 msk mörk (bröd) sirap
1–2 msk stött anis eller fänkål
50 g (1 pkt) jäst
550 g (ca 10 dl) Kungsörnen
Lantbrödsmjöl 4 Sädesslag
1. Koka upp vatten och vetekross
och häll över det i en degskål.
2. Blanda i kallt vatten, matfett,
salt, sirap och kryddor.
3. Låt svalna till 37°C (fingervarmt).
4. Smula ner jästen och rör om så
att den löser sig.
5. Tillsätt mjölet, men spar ½ dl till
utbakningen.
6. Arbeta degen kraftigt, 4 minuter
med maskin eller den dubbla tiden
för hand. Låt den jäsa under
bakduk, ca 20 minuter.
7. Platta ut degen med mjölad
hand direkt i en smord långpanna,
ca 30x40 cm. Nagga kakan med en
gaffel och skåra i rutor. Låt den jäsa
under bakduk, ca 30 minuter. Värm ugnen till 225°C (varmluft 200°C).
8. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.
Låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt det i bitar.
Vikt |
Art no |
EAN |
12x500 g |
100486 |
17310130768030 |