Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Bönmoussaka
En härlig vegetarisk moussaka gjord på bruna bönor. Smaksatt med kanel, kryddpeppar och muskot – en riktig smaksensation!
Ingredienser
10 portionerBönfärssås:
- 250 g GoGreen torra bruna bönor (ca 625g kokta)
- 200 g hackad gul lök
- 45 g vitlök
- 1 liter passerade eller krossade tomater
- 2 tsk malen kanel
- 2 tsk malen kryddpeppar
- 3 tsk riven muskot
- 4 lagerblad
- 1,5 dl olivolja
- Salt och peppar
Bèchamelsås:
- 1,5 dl vetemjöl, Kungsörnen
- 150 g smör
- 1 liter mjölk
- 350 g riven smakrik ost
- 1 dl olivolja
- 12 potatisar
- 4-5 auberginer
Så här gör du
- Blötlägg de bruna bönorna över natten (minst 12 timmar).
- Tillaga gärna dina blötlagda baljväxter i ugnen på 100% ånga och 100° (konvektionsugn) i 20-25 minuter. Dubbla mängden vatten mot baljväxt i bleck.
- Låt bönorna svalna av innan de rivs på fina rivskivan i maskin. Skiva auberginer och potatis, potatisen i tunnare skivor än auberginen.
- Stek aubergine och potatis i olja på hög värme, låt svalna av.
- Bönfärssås:
Bryn rivna bruna bönor med lök och vitlök innan övriga ingredienser tillsätts. Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Smaka av! - Bèchamelsås:
Smält matfettet innan vetemjölet tillsätts, låt mjölet fräsa tills en lätt nötig doft uppstår. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ut redningen ordentligt innan resterande mjölk tillsätts. Låt såsen koka på svag värme i minst 5 minuter för att få bort den råa smaken av mjölet. Tillsätt den rivna osten och smaka av. - Varva potatis och aubergine med bönfärssåsen och bèchamelsås som en lasagne. Avsluta med bèchamelsås.
- Grädda i varmluftsugn på 175 grader i 30-40 minuter. När potatisen är mjuk är moussakan klar, känn med provsticka.
- Servera med en fräsch gurk- och myntasallad toppad med lite olivolja och citronsaft.