Ekologisk gulärtspuck i pitabröd med vit bönspread

En variant på falafel i bröd med picklad lök, krämig bönröra och vitlökssås. Vitlökssåsen kan uteslutas för en helt vegansk rätt.


Ingredienser

10 portioner

Bönspread

  • 800 g GoGreen vita bönor, kokta
  • 20 g vitlök
  • 60 ml citronsaft
  • 25 g spiskummin
  • 1,8 dl olivolja
  • 30 g vatten
  • Salt och cayennepeppar

Picklad lök

  • 50 ml ättiksprit (12%)
  • 90 g socker
  • 1,5 dl vatten
  • 300 g rödlök

Vitlökssås

  • 0,8 l matlagningsyoghurt
  • 25 g vitlök

Tillbehör

  • 250 g tomat
  • 300 g vit- eller rödkål
  • 1 kg pitabröd
  • 1 kg GoGreen ekologisk gulärtspuck

Så här gör du

  1. Mixa samman alla ingredienserna till bönspreaden. Smaka av med citronsaft, salt och cayennepeppar.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg ner i den varma lagen och dra av från plattan.
  3. Finriv vitlöksklyftan. Blanda samman matlagningsyoghurt och vitlök till en sås.
  4. Skär tomaterna i mindre bitar. Finstrimla vitkålen.
  5. Tillaga gulärtspuckarna enligt anvisning på paketet. Servera tillsammans med pitabröd, bönspread, vitlökssås, kål, tomat och picklad lök.

Vad tycker du?