Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Het spansk linsgryta med chorizo
Ingredienser
10 portionerGryta
- 500 g GoGreen gula linser
- 500 g chorizo
- 500 g morot
- 250 g röd lök
- 200 g purjolök
- 40 g röd chili
- 40 g vitlök
- 1,25 l kycklingfond
- 800 g krossade tomater
- 1 st citron
- 3 msk olivolja
Olivbröd (4 stycken)
- 1,2 kg Kungsörnen kärnvetemjöl
- 450 g Kungsörnen grahamsmjöl
- 1 l vatten (37 grader)
- 100 g jäst
- 0,5 dl honung, flytande
- 2 msk olivolja
- 1 msk salt
- 30 st oliver, svarta
- 20 st soltorkade tomater i olja
- 0,5 dl olivolja, till pensling
Så här gör du
- Smula jästen i en bunke och rör ut den i delar av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med olja, salt, honung och mjölet. Arbeta degen kraftigt ( 4 minuter på låg hastighet och 6 minuter på hög hastighet i degblandare) tills degen känns smidig och lättarbetad.
- Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Dela den jästa degen i 4 bitar på en mjölad arbetsbänk. Platta ut varje deg till ca. 10 × 30 cm för hand och lägg på perforerade plåtar. Kan lägga degen 2 och 2 per plåt.
- Hacka oliverna samt tomaterna grovt och tryck ner hacket försiktigt i degarna. Pensla degarna ev. med lite olja från tomaterna. Låt degarna nu vila i ca 10 minuter innan gräddning.
- Pensla brödet efter 15 minuter med olivolja och grädda färdigt. Grädda i ca 20 minuter eller tills brödet har fått en kärntemperatur på 94 grader.
- Strimla purjolöken och skiva röd löken. Slanta Chorizo och hacka vitlök samt chili. Hetta upp en kastrull med oljan och fräs Chorizo, rödlök, vitlök, chili samt morot.
- Tillsätt linser, krossade tomater samt kycklingfond. Låt koka på svag värme under viss omrörning i 20 minuter.
- Rör ner purjolöken under de sista 5 minutrarna av koktiden. Pressa över saften från citronen och smaka av med salt och peppar.
- Skär brödet i långa, sneda skivor och doppa i grytan.