Het spansk linsgryta med chorizo


Ingredienser

10 portioner

Gryta

  • 500 g GoGreen gula linser
  • 500 g chorizo
  • 500 g morot
  • 250 g röd lök
  • 200 g purjolök
  • 40 g röd chili
  • 40 g vitlök
  • 1,25 l kycklingfond
  • 800 g krossade tomater
  • 1 st citron
  • 3 msk olivolja

Olivbröd (4 stycken)

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i delar av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med olja, salt, honung och mjölet. Arbeta degen kraftigt ( 4 minuter på låg hastighet och 6 minuter på hög hastighet i degblandare) tills degen känns smidig och lättarbetad.
  2. Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme
  3. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  4. Dela den jästa degen i 4 bitar på en mjölad arbetsbänk. Platta ut varje deg till ca. 10 × 30 cm för hand och lägg på perforerade plåtar. Kan lägga degen 2 och 2 per plåt.
  5. Hacka oliverna samt tomaterna grovt och tryck ner hacket försiktigt i degarna. Pensla degarna ev. med lite olja från tomaterna. Låt degarna nu vila i ca 10 minuter innan gräddning.
  6. Pensla brödet efter 15 minuter med olivolja och grädda färdigt. Grädda i ca 20 minuter eller tills brödet har fått en kärntemperatur på 94 grader.
  7. Strimla purjolöken och skiva röd löken. Slanta Chorizo och hacka vitlök samt chili. Hetta upp en kastrull med oljan och fräs Chorizo, rödlök, vitlök, chili samt morot.
  8. Tillsätt linser, krossade tomater samt kycklingfond. Låt koka på svag värme under viss omrörning i 20 minuter.
  9. Rör ner purjolöken under de sista 5 minutrarna av koktiden. Pressa över saften från citronen och smaka av med salt och peppar.
  10. Skär brödet i långa, sneda skivor och doppa i grytan.

Vad tycker du?