Indisk linssoppa med raita och naanbröd


Ingredienser

10 portioner

Soppa

  • 600 g GoGreen gula linser
  • 300 g gul lök, hackad
  • 75 g smör eller rapsolja
  • 60 g vitlök, finhackad
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk koriander, torkad
  • 1 tsk kardemumma, malen 1 tsk kanel, malen
  • 1 tsk nejlika, malen
  • 1,2 l vegetarisk buljong

Raita

  • 2,5 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl mynta, färsk hackad
  • 1 msk honung
  • 15 g vitlök, finhackad
  • 300 g gurka, riven och avrunnen
  • Salt och peppar efter smak

Naanbröd

  • 1 kg Kungsörnen vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 60 g socker
  • 150 g smör, rumstempererat 2 st ägg
  • 50 g jäst
  • Rapsolja till stekning

Så här gör du

  1. Fräs den hackade löken och vitlöken tillsammans med samtliga kryddor. Tillsätt linserna och tillsätt buljongen. Låt koka i 20–25 minuter på låg till medelhög värme under lock, rör om då och då under koktiden.
  2. Blanda samtliga ingredienserna till raitan och smaka av.
  3. Lös upp jästen i fingerljummet vatten och låt stå i 10 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop degen i degblandare, låg hastighet i 4 minuter och högre hastighet i 6 minuter.
  4. Låt degen jäsa under jäsduk i ca. 25 minuter.
  5. Dela degen i 12 degknyten och kavla ut respektive knyte till ca. 1 cm tjocklek.
  6. Stek bröden i olja på relativt hög värme, bröden är klara när de har puffat upp lite och fått fin färg på båda sidor.
  7. Servera soppan med en klick raita och det nystekta Naanbrödet vid sidan om.

Vad tycker du?