Sveriges hållbaraste bröd 2023

Här kommer vinnarbrödet från succétävlingen Sveriges Hållbaraste Bröd 2023. Ett vackert bröd med mjukt inkråm, gyllenbrun inbjudande skorpa och en fantastisk smak och doft. I degen tas gårdagens grönsaksbiffar till vara, för att göra det extra svinnsmart!


Ingredienser

  • 1 kg grönsaksbiffar
  • 1 l fingervarmt vatten
  • 100 g jäst
  • 1 dl olja
  • 2,5-2,8 l mjöl
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl ljus sirap

Så här gör du

  1. Börja med att mixa kalla biffar, blanda sedan alla ingredienser i maskin 7-10 min.
  2. Gör ett gluten test om det blir en fin hinna är degen klar annars får den arbetas lite till.
  3. Lägg upp degen på bänken och låt jäsa 20-30 min.
  4. Dela degen i 4 delar (ca 800 g) och forma degen till en limpa.
  5. Låt jäsa till dubbel storlek.
  6. Värm upp ugnen till 225 grader och när du sätter in brödet så sänk till 180 grader.
  7. Grädda brödet ca 30 min tills innetemperaturen är 98 grader

Vad tycker du?
Receptet har fått betyg 5,0/5baserat på 1 röster.