Marios surdegsbröd med ärtsoppa

Ett gott, hållbart bröd med ärtsoppa som bas från Mario, finalist i "Sveriges Hållbaraste Bröd 2023".


Ingredienser

  • 0,7 L ärtsoppa
  • 0,3 L vatten
  • 20 g jäst
  • 3 dl rågsurdeg aktiv
  • 8 hg Kungsörnen dinkel fullkornsmjöl
  • 8 hg Kungsörnen special vetemjöl
  • 1 msk mejram torkad
  • 1 tsk kummin hel
  • 0,5 dl rapsolja
  • 50 g salt

Så här gör du

Blanda fördegen:

  1. Lös upp jästen och 0,3 l vatten i en bunke och blanda därefter ner 200 g Kungsörnen dinkelfullkornsmjöl.
  2. Låt stå i rumstemperatur i ca 4 timmar.
  3. Blanda alla andra ingredienser utom saltet i en degblandare. Knåda på låg hastighet i ca 8 minuter. Tillsätt därefter saltet och knåda ytterligare i ca 4 minuter.
  4. Täck degen med en kökshandduk eller lägg den i en inoljad bunke med och låt den vila i ca en timme i rumstemperatur.

Baka ut brödet:

  1. Limpa: Dela degen i ca 600 g bitar och formar limpor.
  2. Låt jäsa i ca en timme eller i kylen över natten.
  3. Förvärm ugn på 250 grader.
  4. Pensla limporna med vatten och strö på valfri topping t ex havregryn, vetekli mm
  5. Sätt limporna i ugnen på förvärm ugnsplåt.
  6. Spraya med en vattenflaska eller lägg i några isbitar för extra fin skorpa. Baka i ca 40 min eller tills en innertemperatur på 97 grader.
  7. Låt svalna på galler.

För frallor:

  1. Dela degen i 60 g bitar. Formar frallor. Låt jäsa i ca 45 min i rumstemperatur.
  2. Förvärm ugnen på 250 grader.
  3. Pensla frallorna med vatten och strö på valfri topping t ex solrosfrö, vallmofrö, senapsfrö...
  4. Sätt frallorna på förvärvs ugnsplåt och baka i ca 9 minuter eller tills en innertemperatur på 97 grader. Låt svalna på galler

Vad tycker du?