Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Marios surdegsbröd med ärtsoppa
Ett gott, hållbart bröd med ärtsoppa som bas från Mario, finalist i "Sveriges Hållbaraste Bröd 2023".
Ingredienser
- 0,7 L ärtsoppa
- 0,3 L vatten
- 20 g jäst
- 3 dl rågsurdeg aktiv
- 8 hg Kungsörnen dinkel fullkornsmjöl
- 8 hg Kungsörnen special vetemjöl
- 1 msk mejram torkad
- 1 tsk kummin hel
- 0,5 dl rapsolja
- 50 g salt
Så här gör du
Blanda fördegen:
- Lös upp jästen och 0,3 l vatten i en bunke och blanda därefter ner 200 g Kungsörnen dinkelfullkornsmjöl.
- Låt stå i rumstemperatur i ca 4 timmar.
- Blanda alla andra ingredienser utom saltet i en degblandare. Knåda på låg hastighet i ca 8 minuter. Tillsätt därefter saltet och knåda ytterligare i ca 4 minuter.
- Täck degen med en kökshandduk eller lägg den i en inoljad bunke med och låt den vila i ca en timme i rumstemperatur.
Baka ut brödet:
- Limpa: Dela degen i ca 600 g bitar och formar limpor.
- Låt jäsa i ca en timme eller i kylen över natten.
- Förvärm ugn på 250 grader.
- Pensla limporna med vatten och strö på valfri topping t ex havregryn, vetekli mm
- Sätt limporna i ugnen på förvärm ugnsplåt.
- Spraya med en vattenflaska eller lägg i några isbitar för extra fin skorpa. Baka i ca 40 min eller tills en innertemperatur på 97 grader.
- Låt svalna på galler.
För frallor:
- Dela degen i 60 g bitar. Formar frallor. Låt jäsa i ca 45 min i rumstemperatur.
- Förvärm ugnen på 250 grader.
- Pensla frallorna med vatten och strö på valfri topping t ex solrosfrö, vallmofrö, senapsfrö...
- Sätt frallorna på förvärvs ugnsplåt och baka i ca 9 minuter eller tills en innertemperatur på 97 grader. Låt svalna på galler