Pernillas Maträddarbröd

Pernilla är finalist i Sveriges Hållbaraste Bröd 2023 och bidrar med sitt bröd med mat som "räddats" efter ha blivit över från lunchen. 


Ingredienser

  • 450 g pasta, salladsrester, potatisbullar - ja, vad du har över helt enkelt*
  • 1,25 liter kallt vatten
  • 1,8 kg vetemjöl
  • 200 g grovt rågmjöl
  • 20 g salt
  • 1 paket torrjäst

*om du ska baka på soppa som är över, tillsätt lite mer mjöl.

Så här gör du

  1. Mixa de rester du ska använda med stavmixer till en slät smet med vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet och kör på medelhastighet i degblandare i 8 min. Tillsätt saltet och kör lite snabbare i 2 min. Lägg i en oljad back och täck med plastfilm, ställ i kylen minst 1 dygn.
  2. Ta ut ur kylen och forma till 6 st limpor. Om du har jäsprogram i ugnen kör på 37 grader i 15 min. Det går även att sätta in en kastrull med kokande vatten i en avstängd ugn och låt stå ca 15 min med brödlimporna.
  3. Värm ugnen till 230 grader, in med bröden och sänk till 180 grader och baka till innertemperaturen är 96 grader.

Vad tycker du?