Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Pernillas Maträddarbröd
Pernilla är finalist i Sveriges Hållbaraste Bröd 2023 och bidrar med sitt bröd med mat som "räddats" efter ha blivit över från lunchen.
Ingredienser
- 450 g pasta, salladsrester, potatisbullar - ja, vad du har över helt enkelt*
- 1,25 liter kallt vatten
- 1,8 kg vetemjöl
- 200 g grovt rågmjöl
- 20 g salt
- 1 paket torrjäst
*om du ska baka på soppa som är över, tillsätt lite mer mjöl.
Så här gör du
- Mixa de rester du ska använda med stavmixer till en slät smet med vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet och kör på medelhastighet i degblandare i 8 min. Tillsätt saltet och kör lite snabbare i 2 min. Lägg i en oljad back och täck med plastfilm, ställ i kylen minst 1 dygn.
- Ta ut ur kylen och forma till 6 st limpor. Om du har jäsprogram i ugnen kör på 37 grader i 15 min. Det går även att sätta in en kastrull med kokande vatten i en avstängd ugn och låt stå ca 15 min med brödlimporna.
- Värm ugnen till 230 grader, in med bröden och sänk till 180 grader och baka till innertemperaturen är 96 grader.