Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Saftiga återbrukarbrödet med pizzatouch
Ingredienser
10 portioner- 70 g överblivet bröd (ca 2 skivor)
- 1 dl kokande vatten
- 2 dl överbliven kall gröt
- 2 dl överbliven tomatsoppa
- 4 g torrjäst
- 1tsk sirap
- 3,5 dl varmt vatten
- 2 msk neutral olja
- 1.5 tsk torkad oregano
- 10 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- Några överblivna ostskivor ovanpå
Så här gör du
- Smula ner brödet i en stor bunke, blanda med det kokande vattnet (1dl) så att det blir till en gröt
- Tillsätt den överblivna kalla gröten och den överblivna kalla tomatsoppa i brödblandningen, blanda till jämn smet
- Tillsätt oljan, oregano, torrjäst & sirap, blanda runt.
- Häll i vetemjöl, vatten (3,5dl) & salt rör runt tills det blir en jämn och lite kladdig deg.
- Häll upp i 2 bakplåtspappersklädda brödformar, strö över lite mjöl, sätt över plastfolie och avsluta med en handduk ovanpå. Låt jäsa över natten i rumstemperatur.
- Morgonen därpå - ta några överblivna ostskivor från frukostbuffén och lägg ovanpå brödet, sätt in i ugnen 190 grader ca 20–25 min tills brödet nått 97 grader. Låt vila minst 40 min innan du skär i brödet. Servera med smör och ost, smaklig måltid!
(För mer tydlig pizzasmak lägg i lite tomatpuré ihop med soppan och öka oregano mängden, helt beroende på tycke och smak).