Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Spaguetti
Ingredienser
- 50 gram jäst
- 1,5 L (kallt & saltat) pastavatten
- 1,5 kg ekologiskt vetemjöl
- 1,2 L kokt spaghetti
- 0,75 kg ekologisk rågsikt
- 1 dl svensk rapsolja (+ en liten skvätt till jäsningen)
- 0,5 dl sirap
Så här gör du
- Lös upp jästen i pastavattnet.
- Häll i övriga ingredienser.
- Låt degen gå ett par minuter i blandaren, degen ska lossna lite från kanterna och fastna runt kroken. Degen ska vara åt det lösare hållet.
- Släng upp degen i oljad, livsmedelssäker plastlåda med lock eller som jag i ett djupt gastrobleck med gummilock och stoppa in i kylen över natten.
- Häll upp degen på en mjölad arbetsbänk och strö lite mjöl över degen.
- Tänk på att hantera degen så lite som möjligt och dela i 8 avlånga bitar som du snurrar och lägger på bleck.
- Låt jäsa i 30–40 minuter och baka av i 15-20 minuter på 200 grader tills innertemperaturen är 94 grader.
- Låt svalna under en blöt handduk för mjukare skorpa.