Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Svensk Fusilli med krämig broccolisås med valnötter serverad med gremolatafyllda kycklinglårfiléer
Fusilli passar till det mesta, men är extra god till grädd- och ostbaserade såser.
Ingredienser
10 portionerBroccolisås:
- 750 g broccoli djupfryst eller färsk (stam och buketter)
- 7 vitlöksklyftor, skalade
- 2 tsk bakpulver (behövs för att behålla den gröna färgen)
- 6 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
- 2 ½ dl crème fraiche
- 125 g valnötter, hasselnötskärnor eller rostade solrosfrön, grovt hackade
- 1 ¼ tsk salt
- 2 ½ krm vitpeppar
Kyckling:
- 3 vitlöksklyftor, skalade och fint hackade
- 30 g färsk persilja, fint hackad (stjälkar och blad)
- 3 citroner, väl sköljda och rivet skal med zestjärn
- 1500 g kycklinglårfiléer
- salt och svartpeppar
Pasta:
- 10 port Svensk Fusilli
Tillbehör:
- Nötter/frön
- Gremolata
- Blandad sallad
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200° (175° varmluft)
- Broccolisås: Dela ev broccolin i mindre bitar. Lägg broccolibitarna i en gryta tillsammans med skalade vitlöksklyftor. Häll över grönsaksbuljong och bakpulver. Låt koka under lock ca 10 min. Mixa broccolin med buljongen i en mixer eller matberedare. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Blanda ner crème fraiche. Rör ner nötter eller frön i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.
- Kyckling: Blanda samman persilja, vitlök och rivet citronskal. Bred ut kycklinglåren med utsidan nedåt. Salta och peppra dem. Lägg ca en tsk av gremolatan (persiljeblandningen) på kycklinglåret och rulla ihop. Fördela i en smord eller bakplåtsklädd ugnsform eller på plåt med skarven nedåt. Pensla med lite smör och stek dem ca 25 min eller tills innertemperaturen är 72°.
- Fusilli: Koka fusillin enligt förpackningen och häll av.
Blanda fusillin med broccolisåsen. Skiva kycklinglåren. Fördela fusilli på tallrikar och toppa med de skivade kycklinglåren. Garnera med nötter/frön och gremolata. - Servera gärna en blandad sallad till.