Svensk Fusilli med krämig broccolisås med valnötter serverad med gremolatafyllda kycklinglårfiléer

Fusilli passar till det mesta, men är extra god till grädd- och ostbaserade såser. 


Ingredienser

10 portioner

Broccolisås:

  • 750 g broccoli djupfryst eller färsk (stam och buketter)
  • 7 vitlöksklyftor, skalade
  • 2 tsk bakpulver (behövs för att behålla den gröna färgen)
  • 6 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
  • 2 ½ dl crème fraiche
  • 125 g valnötter, hasselnötskärnor eller rostade solrosfrön, grovt hackade
  • 1 ¼ tsk salt
  • 2 ½ krm vitpeppar

Kyckling:

  • 3 vitlöksklyftor, skalade och fint hackade
  • 30 g färsk persilja, fint hackad (stjälkar och blad)
  • 3 citroner, väl sköljda och rivet skal med zestjärn
  • 1500 g kycklinglårfiléer
  • salt och svartpeppar

Pasta:

Tillbehör:

  • Nötter/frön
  • Gremolata
  • Blandad sallad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200° (175° varmluft)
  2. Broccolisås: Dela ev broccolin i mindre bitar. Lägg broccolibitarna i en gryta tillsammans med skalade vitlöksklyftor. Häll över grönsaksbuljong och bakpulver. Låt koka under lock ca 10 min. Mixa broccolin med buljongen i en mixer eller matberedare. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Blanda ner crème fraiche. Rör ner nötter eller frön i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.
  3. Kyckling: Blanda samman persilja, vitlök och rivet citronskal. Bred ut kycklinglåren med utsidan nedåt. Salta och peppra dem. Lägg ca en tsk av gremolatan (persiljeblandningen) på kycklinglåret och rulla ihop. Fördela i en smord eller bakplåtsklädd ugnsform eller på plåt med skarven nedåt. Pensla med lite smör och stek dem ca 25 min eller tills innertemperaturen är 72°.
  4. Fusilli: Koka fusillin enligt förpackningen och häll av.
    Blanda fusillin med broccolisåsen. Skiva kycklinglåren. Fördela fusilli på tallrikar och toppa med de skivade kycklinglåren. Garnera med nötter/frön och gremolata.
  5. Servera gärna en blandad sallad till.

Vad tycker du?