Svensk Spaghetti med kryddstark arrabbiata på svenska gula linser

Kort spaghetti är en klassisk, kokfast vit pasta som tål varmhållning. Utmärkt att använda till soppa, wok eller släta och tunna såser


Ingredienser

10 portioner

Arrabbiata

  • 3,5 dl Svenska gula linser
  • 6 msk rapsolja
  • 9 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1-1½ tsl chili flakes
  • 1 tsk oregano
  • 6 msk tomatpuré
  • 1 ½ tsk paprikapulver
  • 3 burkar/tetror (1,2 kg) krossade tomater
  • 1½-3 tsk salt
  • 1,75-3,5 dl grönsaksbuljong (fond/tärning + vatten)

Spaghetti

Tillbehör

  • Smulad/tärnad vitost eller riven ost
  • Hackade örter t ex oregano eller persilja
  • Blandad sallad

Så här gör du

  • Linser: Skölj linserna. Koka i vatten på svag värme under lock, ca 15 min. Det ska finns tugg-motstånd kvar i linsen. Häll av vattnet och smaksätt med en nypa salt.
  • Arrabbiata: Under tiden linserna kokar så värm en gryta på medelvärme och tillsätt rapsolja, vitlök, chili flakes och oregano. Sautera så smakerna utvecklas utan att det bränns. Rör i tomatpuré, paprikapulver, krossade tomater och salt. Koka upp och låt sjuda i 5-10 min. Tillsätt linserna och grönsaksbuljong. Sjud 5–10 min till. Smaka av med lite honung/socker för att balansera syran från tomaterna och ev mer salt.
  • Spaghetti: Koka spaghetti enligt förpackningen och häll av.
  • Servering: Servera Spaghetti med Arrabbiata, smulad vitost, hackade örter och en fräsch sallad.

Vad tycker du?
Receptet har fått betyg 5,0/5baserat på 2 röster.