Vegobollar med varm sallad


Ingredienser

10 portioner

Sallad:

  • 600 g kokt havreris
  • 300 g paprika i tärningar
  • 200 g morot i tärningar
  • 100 g gul lök, hackad
  • 30 g persilja, hackad
  • ½ dl kallpressad rapsolja salt och peppar efter smak

Sås:

  • 400 g svamp efter säsong och smak
  • 5 dl svampbuljong
  • 4 dl havregrädde
  • 50 g gul lök, hackad
  • ½ dl majsstärkelse
  • ½ dl rapsolja
  • ½ purjolök i tunna halvmånar
  • Salt och peppar efter smak

Så här gör du

  1. Sås: Fräs lök och svamp i olja på medelhög till hög värme. Låt vätskan koka bort från svampen. Tillsätt svampbuljong samt havregrädde och låt koka på svag värme i ett par min. Red av såsen med majsstärkelse blandat med lite vatten. Låt koka upp och rör sedan ner purjolöken. Smaka av med salt och peppar.
  2. Sallad: Koka havreris enligt anvisningarna på förpackningen. Tärna morot samt paprika i 5 mm stora tärningar. Hacka löken efter smak och tycke.Hetta upp oljan i kastrull och fräs paprika, lök samt morot. Tillsätt havreris och persilja och blanda salladen väl. Smaka av med salt och peppar och servera salladen ljummen till varm.
  3. Bollar: Stek bollarna på medelhög värme i 50 g margarin, alt. värm i ugn på 160° varmluft i ca 5-7 min.

Vad tycker du?