Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Louices svinnsmarta storköksbröd
Louice Karlsson – finalist i Sveriges Hållbaraste Bröd 2023 – bakar bröd med potatisbullar, blötlagda bröd och korn. Prova ett hållbarare bröd du också!
Ingredienser
Fördeg:
- 1 dl surdegsstart
- 5-6 dl vetemjöl
- 5 dl ljummet vatten
- 1 påse torrjäst
Deg:
- Ca 6 l vatten
- 2 l vassle (eller vatten)
- 12 kg vetemjöl special
- Gårdagens rester, i detta fall:
- 1 bleck potatisbullar
- 2 l blötlagda bröd
- 1,5 l kokt korn
Så här gör du
Klockan 07:00
-
Gör en fördeg med 1 dl surdegsstart, 5-6 dl vetemjöl, 5 dl ljummet vatten och 1 påse torrjäst, det ska bli som en tjock välling eller tunn gröt (har du ingen surdegsstart går det alldeles utmärkt att baka utan- men det blir saftigare och håller sig bättre med)
-
Vispa ihop i en bunke och täck över, låt stå i rumstemperatur i 5 h (blir bubbligt och fint)
Klockan 12:00
-
Häll i din fördeg i en degbunke, fyll upp bunken med ljummet vatten (för att få med allt, inget till spillo) och häll i degblandaren, ca 6 liter. Tillsätt 2 l vassle (har man inte vassle, ta mer vatten bara. Vasslen är från när vi gör egen färskost och är underbar att baka med) 12 kilo Vetemjöl Special, samt gårdagens rester. I detta fallet blev det 1 bleck potatisbullar, 2 l blötlagda brödkanter och trasiga knäckebröd, 1.5 l kokt korn. Dock kan det variera frisk från dag till dag vad som bjuds.
-
Låt älta i minst 15 min. Tillsätt 1.5 dl salt. Låt jäsa i 3 h.
Klockan 15:00
-
Häll ut degen, knåda ej, skär ut delar och snurra lätt 2-3 varv (detta blir ca 14 stycken REJÄLA limpor som mättar ca 500 elever)
-
Låt jäsa över natten i kyl (det blir här 15-16 h)
-
Nästa morgon när du kommer till jobbet så drar du igång ugnen på 240°C, gräddar brödet direkt från kylen i 8 min, sänker värmen till 175°C och stoppar i en tempsticka och gräddar till 96°C innertemperatur.