Louices svinnsmarta storköksbröd

Louice Karlsson – finalist i Sveriges Hållbaraste Bröd 2023 – bakar bröd med potatisbullar, blötlagda bröd och korn. Prova ett hållbarare bröd du också!


Ingredienser

Fördeg:

  • 1 dl surdegsstart
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 påse torrjäst

Deg:

  • Ca 6 l vatten
  • 2 l vassle (eller vatten)
  • 12 kg vetemjöl special
  • Gårdagens rester, i detta fall:
    • 1 bleck potatisbullar
    • 2 l blötlagda bröd
    • 1,5 l kokt korn

Så här gör du

Klockan 07:00

  1. Gör en fördeg med 1 dl surdegsstart, 5-6 dl vetemjöl, 5 dl ljummet vatten och 1 påse torrjäst, det ska bli som en tjock välling eller tunn gröt (har du ingen surdegsstart går det alldeles utmärkt att baka utan- men det blir saftigare och håller sig bättre med)

  2. Vispa ihop i en bunke och täck över, låt stå i rumstemperatur i 5 h (blir bubbligt och fint)

Klockan 12:00

  1. Häll i din fördeg i en degbunke, fyll upp bunken med ljummet vatten (för att få med allt, inget till spillo) och häll i degblandaren, ca 6 liter. Tillsätt 2 l vassle (har man inte vassle, ta mer vatten bara. Vasslen är från när vi gör egen färskost och är underbar att baka med) 12 kilo Vetemjöl Special, samt gårdagens rester. I detta fallet blev det 1 bleck potatisbullar, 2 l blötlagda brödkanter och trasiga knäckebröd, 1.5 l kokt korn. Dock kan det variera frisk från dag till dag vad som bjuds.

  2. Låt älta i minst 15 min. Tillsätt 1.5 dl salt. Låt jäsa i 3 h.

Klockan 15:00

  1. Häll ut degen, knåda ej, skär ut delar och snurra lätt 2-3 varv (detta blir ca 14 stycken REJÄLA limpor som mättar ca 500 elever)

  2. Låt jäsa över natten i kyl (det blir här 15-16 h)

  3. Nästa morgon när du kommer till jobbet så drar du igång ugnen på 240°C, gräddar brödet direkt från kylen i 8 min, sänker värmen till 175°C och stoppar i en tempsticka och gräddar till 96°C innertemperatur.


Vad tycker du?
Receptet har fått betyg 5,0/5baserat på 1 röster.