Penne med krämiga gula linser och skogsvampsås


Ingredienser

10 portioner

Pasta

  • 1 kg Kungsörnen Svensk Penne
  • 500 g GoGreen gula linser
  • 6 dl svamp- eller grönsaksbuljong
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 400 g champinjoner i kvartar
  • ev. 20 g karl-johansvamp, torkad
  • 200 g gul lök, hackad
  • 100 g purjolök i fina skivor
  • 10 g timjan, färsk hackad
  • 0,5 dl olivolja
  • Salt och peppar efter smak

Topping

  • 300 g grönkål
  • 0,5 dl olivolja
  • Hackad färsk timjan
  • Salt och peppar efter smak

Så här gör du

  1. Koka Svensk Penne i rikligt med vatten enligt anvisningarna.
  2. Bryn svampen tillsammans med lök och vitlök i olja. Tillsätt linser och buljong och låt koka på medelhög värme i 10 minuter under omrörning då och då.
  3. Tillsätt grädde och purjolök efter 10 minuters koktid och låt koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med timjan, salt och peppar.
  4. Skär bort stammen på grönkålen och dela bladen i lagom stora bitar, skölj kålen och torka bort vattnet.
  5. Massera in olja, salt och peppar i kålen och strö ut glest på bakplåts- papper i ett bleck. Rosta kålen i ca. 15 minuter på 160 grader varmluft.
  6. Blanda den kokta pastan i såsen och lägg upp. Toppa anrättningen med grönkålschips och färsk hackad timjan.

Vad tycker du?