Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Vegobollar med gräddsås
Ingredienser
10 portioner- 80 st GoGreen Vegobollar
- 1300 g potatis
Gräddsås:
- 100 g margarin
- 20 g vetemjöl
- 5 dl brynt lökbuljong
- 3 dl grädde el. havregrädde
- Salt och peppar efter smak
Rårörda lingon:
- 100 g lingon
- 30 g strösocker
Pressgurka:
- 150 g slanggurka i tunna skivor
- ½ dl ättika
- 30 g strösocker
- 1 kruka kruspersilj, hackad
- Salt och peppar efter smak
Så här gör du
- Gräddsås: Smält 50 g margarin och blanda med vetemjölet på medelhög värme. Låt mjölbland- ningen gå i kastrullen tills den får en lätt nötig doft.
- Späd med buljong och vispa ut redningen i buljongen innan grädden tillsätts för att motverka att det blir klumpar. Låt såsen koka i minst 5 min under omrörning på låg till medelhög värme. Smaka av med salt och peppar.
- Lingon: Blanda lingon med socker och låt stå tills allt socker har löst upp sig. Rör då och då.
- Pressgurka: Skiva gurkan tunt och lägg i press tills gurkan släppt ifrån sig mestadelen av sin vätska. Låt gurkan rinna av och blanda den sedan med ättika, socker och persiljehacket. Smaka av med salt och peppar.
- Koka potatisen enligt anvisningarna på förpackningen.
- Bollar: Stek bollarna på medelhög värme i olja eller margarin, alt. värm i ugn på 160° varmluft i ca 5-7 min.