Vegobollar med gräddsås


Ingredienser

10 portioner

Gräddsås:

  • 100 g margarin
  • 20 g vetemjöl
  • 5 dl brynt lökbuljong
  • 3 dl grädde el. havregrädde
  • Salt och peppar efter smak

Rårörda lingon:

  • 100 g lingon
  • 30 g strösocker

Pressgurka:

  • 150 g slanggurka i tunna skivor
  • ½ dl ättika
  • 30 g strösocker
  • 1 kruka kruspersilj, hackad
  • Salt och peppar efter smak

Så här gör du

  1. Gräddsås: Smält 50 g margarin och blanda med vetemjölet på medelhög värme. Låt mjölbland- ningen gå i kastrullen tills den får en lätt nötig doft.
  2. Späd med buljong och vispa ut redningen i buljongen innan grädden tillsätts för att motverka att det blir klumpar. Låt såsen koka i minst 5 min under omrörning på låg till medelhög värme. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lingon: Blanda lingon med socker och låt stå tills allt socker har löst upp sig. Rör då och då.
  4. Pressgurka: Skiva gurkan tunt och lägg i press tills gurkan släppt ifrån sig mestadelen av sin vätska. Låt gurkan rinna av och blanda den sedan med ättika, socker och persiljehacket. Smaka av med salt och peppar.
  5. Koka potatisen enligt anvisningarna på förpackningen.
  6. Bollar: Stek bollarna på medelhög värme i olja eller margarin, alt. värm i ugn på 160° varmluft i ca 5-7 min.

Vad tycker du?